Rólunk

Mi az a Jom Tov?

A Jom Tov ünnepet jelent. A Jom Tov közösség egy biztonságos hely, hogy zsidó emberek, akik hisznek Jézusban, vagy akik érdeklődnek Jézus személye iránt, beszélgethessenek, és megélhessék identitásukat.

Nem vagyunk gyülekezet.

Nem úrvacsorázunk, nem keresztelünk, nem merítünk be… Nem tartozunk hivatalosan egyetlen felekezethez sem.

Nem vagyunk zsinagóga.

Bár a találkozóinkon előfordulnak zsinagógai liturgiai elemek, nincs rabbink, kántorunk, ez nem egy zsinagógai közösség.

Nem célunk önálló felekezet létrehozása.

Tényleg nem.

Akkor mi is ez? Havura.

A zsidóságban leginkább „havura” néven ismert baráti találkozó vagyunk. Szabadon éljük meg a hitünket – bizonyos imákat héberül mondunk, másokat magyarul, zsidó vallási ünnepeket tartunk, köszöntjük a szombatot. Szeretünk énekelni Istennek, olykor héberül olykor magyarul. 

A találkozók központjában Isten igéje áll, a hetiszakasz, a haftara (prófétai szakaszok), a Tanach (Ószövetség) és a Brit Hadasa (Újszövetség) írásai. Olvasunk, beszélgetünk róla, nassolunk… jól érezzük magunkat egymás társaságában és törekszünk megismerni az Örökkévaló akaratát az életünkben.

 

Bár ez nem gyülekezet, a közösség vezetői maguk gyülekezetbe járó emberek, akik hasonlóra bátorítják a Jom Tov tagjait is: érdemes megtalálni azt a gyülekezeti közösséget, ahol jól érzik magukat zsidó identitásúként is, és erősödhet az Örökkévalóval való kapcsolatuk. A hit, vagy bármiféle vallásosság ezzel együtt nem feltétele a Jom Tov közösséghez való tartozásnak!

Ha Budapest elérhető számodra, gyere, és nézz be hozzánk!
Ha túl nagy a távolság, akkor is részese lehetsz egy online közösségnek.

A Jom Tov ünnepet jelent. A szívünkben születik meg, akár közel vagyunk, akár messze.