You are currently viewing Tu Bisvát avagy a Fák újéve – összefoglaló

Tu Bisvát avagy a Fák újéve – összefoglaló

Hány „újév” van egy évben?

Milyen kérdés már ez – hát egy, nem? Január elsején, koccintás, tűzijáték, miegymás… Na jó, de mi van, ha az „újévet” mint évfordulót tekintjük? Akkor máris más a helyzet – mert van, ugye ezen kívül még a szülinapunk, a házassági évforduló (EL NE FELEJTSD!!! 😀 ), aztán a kisebb dolgok mint az „épp nyolc éve költöztünk ide”…

A Biblia emberének a születésnapok kevésbé voltak fontosak, de azért az évfordulókról ő is megemlékezett – nem is egyről! Volt külön évfordulója – újéve – a világ teremtésének, a „tizedeknek” (az évi terményáldozat bemutatásának időpontja), a királyoknak (az uralkodás éveit ez alapján számolták, nem mellesleg ez a Pészah), és bármilyen furcsa – a fáknak is volt újéve Svát 15-én, héberül Tu Bisvát napján. Ez bizony, akárhogy is számoljuk, négy darab újév, ami közül hármat mind a mai napig megtartunk!

Apropó fák újéve – mi az?

Nem, itt nem a nyírfácskához vágunk hozzá egy paleo-tortát. 😀 Tu Bisvát napján, merthogy így hívják ezt az ünnepet, a gyümölcsfák éveit számolta a jeruzsálemi templom idejében élő ókori izraelita. A gyümölcsfa élete során ugyanis az első három év termését nem volt szabad felhasználni, a negyedik év teljes szürete pedig templomi felajánlás volt. Ahhoz, hogy tudja, melyik fája mikor éri el az adott életkort, így nem kellett megjegyeznie az ültetés pontos dátumát, csak annyit, hogy hány Tu Bisvátot élt meg az adott fa.

És most, hogy nincs templomi áldozat, mihez kezdünk a Tu Bisvát ünneppel?

A szétszóratásban élő zsidó nép története során évszázadokon át Tu Bisvát Izrael földjére, és az ott termő gyümölcsökre emlékeztetett. A Kabbalában egy olyan hagyomány is kialakult, hogy ha bizonyos sorrendben esszük azt a hétféle gyümölcsöt, amiről a Dvárim (V. Mózes) 8:7-8 ír Kánaán földjének leírásában, akkor kapcsolatba kerülünk az éden-kerti élet fájával! „búzát és árpát, szőlőt, fügét és gránátalmát termő földre, olajfáknak és méznek a földjére” viszi be a népet az Örökkévaló. Manapság a környezettudatosság, természetvédelem kap nagyobb jelentőséget a Tu Bisvát során, és, természetesen a sok-sok gyümölcs… Fő az egészség! 😊

Pillanat! Hogy is volt ezzel az élet fája dologgal?

Hát, arra nem vállalkozom, hogy részletesen leírjam a Tu Bisvát szédert, de tessék, itt egy laza összefoglaló!

 1. Gabonafélék. Ez a mindennapi életünk alapja. Innen indul az ünnepünk. Ennek kapcsán lehet a magot is enni, de akár kenyérre, kalácsra is mondhatunk áldást, hiszen gabonából készül. Jézusnak is van egy érdekes hasonlata ezzel kapcsolatban: a gabonát mi csak elvetni tudjuk, de a vetés magától növekszik és érik be. Gyakran az Örökkévaló ajándékai is így működnek az életünkben – amit mi nem tudunk kierőszakolni, az csak úgy magától „megterem” benne.
 2. Az első pohár következik fehér borral, ami emlékeztet a télre.
 3. Most azok a gyümölcsök jönnek, amelyeknek a héja ehetetlen, de a belseje ehető. A csonthéjasok (dió, mogyoró) jellemzően ide tartoznak, de a gránátalma és a narancs is… Kabbalista magyarázat szerint ez a cselekedetek világa.

  Az ehetetlen héj jelképezi a bűnös természetet, amely az Istentő való elszakadás jele. A gránátalma viszont az Örökkévaló törvényét idézi. A hagyomány szerint 613 magocskája van – ahány parancsolat a Tórában összesen. Próbáltál már gránátalmát enni? Nem tudsz egyetlen magocskát úgy kivenni, hogy a többi ne sérüljön. Ugyanígy Isten törvényéből sem tudsz „csak egyet” megszegni, mert azzal a többi is sérül.
 4. A második pohár fehérbor egy cseppnyi vörössel vegyítve a tél végét, a tavasz ígéretét jelzi.
 5. Az alkotás világát azok a gyümölcsök hozzánk elénk, melyeknek a magja ehetetlen, de a húsa ehető. Lám, Istennek kedves az, hogy egy kicsiny magból lassan növekedjen az élet! A datolyapálma ágai szukkót ünnepén jutnak fontos szerephez, illetve Jézus jeruzsálemi bevonulásakor is ezzel köszöntötték királyhoz máltóan a nép tagjai. Az olajbogyó is ebbe a csoportba tartozik – maga az olajfa Isten örök szövetségére emlékeztet Izrael népével.
 6. Itt a harmadik pohár bor ideje, fele vörös, fele fehérbor, hiszen hamarosan a  kiteljesedő tavasznak örülhetünk.
 7. A teljes egészében ehető gyümölcsök egy újabb csoport. Itt találjuk a jövendő reménységét, a szentjános-kenyér termését. Ez a fa a hagyomány szerint 70 év után kezd el tisztességesen teremni, tehát ezt a fát a reménykedő fiatalember a jövendőbeli unokájának ülteti. De a szőlő és  füge is fontos üzenetet hordoz: a szőlő a próféciákban Izrael népét jelképezi, a füge pedig Jeruzsálemet és annak lakóit. Jézus példázatában a szőlőskertben ültetett fügefának a vincellér minden gondoskodást megad, hogy végre gyümölcsöt teremjen a negyedik évben – amikor az Örökkévaló ajándéka kell legyen a fa teljes szürete.
 8. A negyedik pohár nem a tiszta vörösboré – egy csepp fehérbor ott kell legyen a nyár vörösében, mert bizony, nem szabad a legragyogóbb nyárban sem elfelejtkeznünk a naponként közeledő télről.
 9. Az utolsó kóstoló egy tálkába kitett fűszer, melyet körbeadva mindenki megszagolja a finom illatot. Ez a hálaadás jó illata.

Rendben, ezek szép gondolatok, de véget ért az ünnep. Most mit csináljak?

Tartsd meg naponként, amit tanultál!

Tudd, hogy miközben becsülettel dolgozol és gondoskodsz a jövődről, nem kell aggódnod azok miatt, amiken nem tudsz változtatni. A Mindenható kezében bizonyos dolgok maguktól rendeződnek, ahogy a gabona is magától nő, nem tudod siettetni.

Ne felejtsd el, hogy az Örökkévaló törvényét bármennyire igyekszel megtartani, mindig elfőrdulnak hibák – nincs okod a bűntelen élet feletti büszkeségre (nekem sincs… ajjaj!)

Örülj, mert bármi is borul meg az életedben, semmi sem szakíthat ki Isten veled kötött szövetségéből!

Reménykedj, mert ez ad erőt, hogy tégy a következő nemzedékekért is!

És ne felejts el naponta hálát adni imádságban Istennek mindazért az áldásért, amit Tőle kapsz!

Vélemény, hozzászólás?